ΑΧΕΠΑ

Η Ελληνοαμερικανική Eνωση AHEPA -American Hellenic Educational Progressive Association όπως είναι ακριβώς η ονομασία της- αποτελεί τη μακροβιότερη ενεργή Ενωση παγκοσμίως. Ιδρύθηκε το 1922 στην Ατλάντα της Τζόρτζια με σκοπό την ομαλή ενσωμάτωση των Ελλήνων στην αμερικανική κοινωνία, προασπίζοντας με αγώνα και πάθος τα πολιτικά τους δικαιώματα. Με την πλήρη αφομοίωσή τους, η αποστολή της προσανατολίστηκε στη φιλανθρωπία, στην εκπαίδευση και την προώθηση και διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας των Ελληνοαμερικανών και των Ελλήνων άλλων χωρών όπου είχε παρουσία η AHEPA, όπως στην Αυστραλία, στον Καναδά, στις Μπαχάμες, στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Η αποστολή της AHEPA είναι σημαντική καθώς κάθε πράξη της και κάθε έργο της στοχεύουν στην ανάδειξη του Ελληνισμού, της Ελλάδας, της πραγματικής Ελλάδας. Είναι μια οργάνωση δομημένη από την Ομογένεια και αφοσιωμένη στο να προάγει -μέσω των πολυάριθμων πολιτιστικών εκδηλώσεων- το ελληνικό στοιχείο, να ενώνει και να δυναμώνει τις ελληνικές κοινότητες σε ολόκληρο τον κόσμο.

319540557_887856138903359_3336679610070139457_n

Με περισσότερα από 250.000 μέλη, μεταξύ αυτών και τρεις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ (Ρούζβελτ, Τρούμαν και Φορντ), έχει συνεισφέρει με πολυάριθμες δωρεές στη χρηματοδότηση ιατρικών και άλλων ερευνών στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, καθώς και σε προγράμματα μαθητικών υποτροφιών. Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της έχει χρησιμεύσει ως ζωτικό μέσο για την προοδευτική ανάπτυξη και ανάδειξη των Αμερικανών πολιτών ελληνικής καταγωγής σε κάθε πτυχή της κοινωνίας: κυβέρνηση, επιχειρήσεις, εκπαίδευση και τέχνες. 

Αυτή η εκπλήρωση απεικονίζει την υπόσχεση του αμερικανικού ονείρου και συμβολίζει την ηθική της σκληρής δουλειάς των μεταναστών προγόνων μας που εργάστηκαν για να επιτύχουν αυτό το όνειρο έχοντας ριζωμένες βαθιά στην καρδιά τους τις αρχές του Ελληνισμού.

ΑΧΕΠΑ
cross